Rajská omáčka z protlaku
30 min.
Ingredience
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3mililitryOcet vinný
- 6gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 15gramůCukr krupice
- 40gramůMáslo čerstvé
- 250gramůProtlak rajčatový
- 1litrHovězí vývar základní
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
221 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
9 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
514 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom vsypeme hladkou mouku a usmažíme světlejší cibulovou jíšku. Přidáme rajčatový protlak z konzervy, přilijeme vývar, osolíme, opepříme, podle chuti okyselíme, osladíme a vaříme asi 20 minut, až omáčka ztratí moučnou příchuť.
- 2Povařenou, zhoustlou omáčku přecedíme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 9. 8. 2015
Rajská omáčka z protlaku
Dá se říci, že stejnou omáčku vařila moje maminka. Tak jsem zase po létech vyzkoušela. Silný ochucený vývar vždy vařím do zásoby, skladuji v mrazničce. Tady bych jen dala trochu méně protlaku i toho vývaru. Ocet už nepřidávám a na jíšku používám řepkový olej. Nakonec se dá omáčka zjemnit troškou sladké smetany, já ve své kuchyni přidávám i špetku skořicového cukru, ale omáčku dělávám z drcených rajčat.