Ravioli se svatojakubskými mušlemi

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
671 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
33 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Kerblík opláchneme, vytřepeme a tři čtvrtiny lístků odtrháme od stonků. Připravíme mixér, vložíme vejce, polovinu kávové lžičky soli, 3 polévkové lžíce olivového oleje, lístky kerblíku, vše umixujeme. Do vzniklé směsi postupně přidáme 300 g mouky a (nejlépe ručně) postupně vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, poté ho dáme odležet zhruba na půl hodiny do lednice.
  • 2
    Připravíme chřest - omyjeme, oloupeme slupku a odkrojíme dřevnaté části. Do menšího hrnce nalijeme 0,25 l šumivého vína, 0,25 l vody a špetku soli, vhodíme slupky, odkrojené části chřestu, vaříme zhruba 10 minut. Vývar potom slijeme přes síto.
  • 3
    Očištěné stonky chřestu nakrájíme na 3 cm kousky a vhodíme do připraveného vývaru, vaříme zhruba 18 minut. Během vaření sbíráme pěnu, po uvaření necháme chřest ležet ve 100 ml vývaru.
  • 4
    Z lednice vyndádáme těsto na ravioli, tence rozválíme a nožem nebo radýlkem vykrijíme 20 čtverců o rozměrech 10 x 10 cm.
  • 5
    Zbývající mouku smícháme s půlkou polévkové lžíce másla, vypracujeme kuličku, tu rozmícháme ve smetaně a zbylém chřestovém vývaru. Omáčku je třeba pomalu vařit alespoň 10 minut.
  • 6
    Svatojakubské mušle omyjeme, důkladně osušíme a vhodíme na pánev, kde jsme rozpálili 1 lžíci olivového oleje. Opékáme po všech stranách zhruba 2 minuty. Osolíme, přikryjeme pokličkou, necháme na vypnuté vlažné plotýnce.
  • 7
    Během opékání mušlí přivedeme k varu přibližně 4 litry osolené vody a vaříme ravioli 2 minuty. Mezitím postupně přidáme zbývající máslo a šumivé víno do omáčky, dochutíme solí. Přidáme i uvařený chřest. Slijeme ravioli, krátce necháme okapat a rozložíme na předehřáté talíře, přelijeme je teplou omáčkou, navrch přidáme mušle a ozdobíme stonky kerblíku.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.