Rebarborový koláč s ananasem a drobenkou
75 min.
Ingredience
- drobenka
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůCukr třtinový
- 1špetkaSůl
- 6lžicMáslo čerstvé
- 1kusCukr vanilka
- 2špetkySkořice mletá
- náplň
- 500gramůReveň (Rebarbora)
- 250gramůKompot ananasový
- 1kusPomeranče
- 2lžíceRum
- 220gramůCukr krystal
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká voženílkova
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo jihočeské
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
483 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
26 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
2 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli, 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 5Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do chladničky.
- 6Připravíme si drobenku. Do misky dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, skořici a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstů zapracováváme máslo, dokud se neutvoří hrudky.
- 7Na náplň omyjeme a osušíme pomeranč a kůru nastrouháme. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na dílky asi 2 cm dlouhé a dáme je do mísy. Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme, ananas necháme okapat, a potom ho přidáme k rebarboře. Přisypeme 220 g cukru krystalu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, přidáme 2 lžíce rumu a pomerančovou kůru. Všechny ingredience promícháme a směs rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme ho drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 45-50 minut. Ze začátku, asi 30 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.
- 8Upečený koláč podáváme vychlazený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.