Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem

60 min.
Řecko

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
531 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
194 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl a bílý pepř dáme do mísy a směs vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme je okapat, pak je zamícháme do krému. Listy sladkého zelí omyjeme a spaříme horkou vodou, pak vykrojíme tvrdý střed, listy poskládáme na sebe a nakrájíme na pruhy široké asi 3-4 cm.
  • 2
    Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném másle cibulku zpěníme.
  • 3
    Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy.
  • 4
    Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci několik plátků zelného listu, na ně položíme lžíci cibule a lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě.
  • 5
    Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod.
  • 6
    Šátečky potřeme zbylým máslem, posypeme sezamovými semínky a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 15-20 minut dozlatova a podáváme ihned horké.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.