Řecké šátečky s hrozinkami a sýrovým krémem
60 min.
Ingredience
- náplň
- 100gramůSýr Lučina - termizovaný
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 100gramůHrozinky
- 4kusyCibulka jarní
- 150gramůZelí hlávkové bílé
- 0,5litrVoda pitná
- 20gramůSýr matador smetanový
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
- těsto
- 1kusVejce slepičí
- 3lžíceSezam - semena
- 10plátků Těsto filo
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
531 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
194 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Tavený smetanový sýr, sýr Lučinu, smetanu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl a bílý pepř dáme do mísy a směs vyšleháme do lehkého krému. Omyjeme zlaté hrozinky a necháme je okapat, pak je zamícháme do krému. Listy sladkého zelí omyjeme a spaříme horkou vodou, pak vykrojíme tvrdý střed, listy poskládáme na sebe a nakrájíme na pruhy široké asi 3-4 cm.
- 2Očištěnou a omytou jarní cibulku pokrájíme nadrobno. V pánvi na rozpáleném másle cibulku zpěníme.
- 3Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo. Slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy.
- 4Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci několik plátků zelného listu, na ně položíme lžíci cibule a lžíci sýrového krému. Spodní konec těsta přehneme přes náplň tak, že si utvoříme šáteček. Rádýlkem ho odkrojíme od pruhu těsta. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a přitiskneme je k sobě.
- 5Takto zpracujeme i ostatní šátečky. Položíme je na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod.
- 6Šátečky potřeme zbylým máslem, posypeme sezamovými semínky a upečeme je v předehřáté troubě na 190°C. Pečeme je 15-20 minut dozlatova a podáváme ihned horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.