Římské noky
80 min.
Ingredience
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaSůl
- 85gramůMáslo čerstvé
- 75gramůSýr Parmezán
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1000mililitrůMléko polotučné
- 200gramůPšeničná krupice
- 80mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
639 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
37 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
1 g
Cukr
297 mg
Postup přípravy
- 1Mléko dáme vařit společně se špetkou muškátového oříšku, soli a pepře. Do mléka, které se takřka vaří, vsypeme po částech krupici, velice pečlivě mícháme. Vzniklou hmotu necháme cca 11 minut povařit na mírném plameni až do vstřebání mléka. Těsto se musí odlepovat od stěn hrnce.
- 2Do vzniklého těsta vmícháme vaječnou směs nachystanou ze 45 g rozpuštěného másla, 30 g strouhaného parmezánu a žloutků. Osolíme a opepříme. Hladké těsto rychle přendáme na papírem na pečení vyložený menší plech. Povrch uhladíme stěrkou namočenou ve studené vodě a necháme vystydnout.
- 3Menší zapékací nádobu vymažeme máslem, necháme předehřát troubu na 180 °C.
- 4Z vychladlé těstové placky sundáme pečící papír a pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm vykrajujeme noky, které naskládáme do zapékací misky. Kolečka při skládání necháme mírně překrýt přes sebe.
- 5Připravené noky přelijeme zálivkou umíchanou ze smetany a zbytku másla. Posypeme zbytkem strouhaného parmezánu a ihned dáme péct na cca 25-30 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.