Řízky pro císaře
70 min.
Ingredience
- 700gramůTelecí kýta
- 80gramůSlanina vepřová
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř bílý
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2kusyCibule
- 2decilitryBujón hovězí
- 5decilitrůSmetana zakysaná 15%
- 0,5lžíceKapary
- 350gramůRýže dušená
- 2lžíceSádlo škvařené
- 3lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
664 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
35 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
2 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na tenké proužky. Telecí maso zbavíme blan, omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm přes vlákno. Maso osolíme, opepříme, protkneme slaninou, zlehka naklepeme a poprášíme moukou. V pánvi rozehřejeme sádlo s máslem (1 lžíce) a řízky osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme z omastku a odložíme do rendlíku. Očistíme cibule, rozkrojíme na poloviny a pokrájíme na tenké plátky.
- 2V hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, cibuli na něm osmažíme dorůžova, přilijeme bujón, přiložíme řízky a pod poklicí dusíme do měkka přibližně 30 minut. Měkké řízky vyjmeme, do vývaru přimícháme 5 dl kysané smetany a krátce, 2-3 minuty, povaříme. Vzniklou omáčku přecedíme do druhého hrnce, cibuli pokud se dá prolisujeme, do omáčky přidáme půl lžíce kaparů, řízky a společně vše provaříme asi 1 minutu.
- 3Císařské řízky podáváme s dušenou rýží.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.