Rizoto po italsku s chřestem a žlutou dýní
45 min.
Ingredience
- 250gramůDýně
- 200gramůChřest bílý
- 1kusCibule
- 3lžíceOlej olivový extra panenský
- 250gramůRýže Arborio
- 200mililitrůVíno bílé
- 2lžíceTymián čerstvý
- 720mililitrůVývar zeleninový
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 100gramůSýr Parmezán
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
566 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
18 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
4 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Žlutou dýni omyjeme, osušíme, rozkrojíme, odstraníme z ní semínka i s vlákny, dýní oloupeme a nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Omytý bílý čerstvý chřest oloupeme, odkrojíme přibližně 4cm tvrdší spodní část a nakrájíme ho kromě hlaviček na malé kousky jako dýní. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme.
- 2Ve větším hrnci rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, přidáme rýži a za stálého promíchávání rýži opékáme s cibulkou 3 minuty. Pak přilijeme 200ml bílého vína, promícháme a vaříme jen 1 minutu, doložíme kostičky dýně a drobné posekané lístky z tymiánu. Postupně k rýži za občasného promíchání přilijeme 200-300ml zeleninového vývaru a vaříme do doby, až se vývar vsákne. Postupně budeme po chvilkách a po naběračkách přilévat vývar, vždy, když se naběračka vývaru vstřebá do rýže. Po 15 minutách vaření přimíháme zlehka do rýže kousky chřestu, ten vaříme pouze 3-4 minuty.
- 3Hrnec s rizotem odstavíme z plotny, hned zamícháme máslo, aby rizoto získalo krémovou konzistenci. Ještě přimícháme parmezán, podle chuti osolíme, opepříme a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.