Rizoto s humrem
70 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 450gramůHumr
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej olivový
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 180gramůRýže Arborio
- 600mililitrůVývar rybí
- 150mililitrůVíno šumivé (sekt)
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusLimetka
- 1kusCitrony
- 1stroužekČesnek
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1lžičkaNakládaný zelený pepř
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
507 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
21 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme polovinu másla a olej, přidáme cibuli a za občasného míchání opékáme 4-5 minut do změknutí. Přidáme česnek, opékáme půl minuty, vmícháme rýži a tymián a za stálého míchání 1-2 minuty zahříváme, dokud rýže nezprůhlední.
- 2Z těla humra vykroutíme klepeta, přelámeme je naplocho položeným nožem nebo louskáčkem. Tělo podélně rozpůlíme, vybereme a vyhodíme nejedlé části (tmavou žílu probíhající tělem, žaludek, žábry), vyškrábeme z krunýře maso a dle potřeby ho nakrájíme.
- 3Zesílíme oheň pod pánví a po naběračkách přidáváme do rýže horký rybí vývar, zamícháme, a když se vývar vstřebá, přidáme další. Takto postupujeme 20-25 minut, rýže arborio získá strukturu typickou pro italské rizoto.
- 4Přidáme maso z humra, víno, klepeta, a když se víno vstřebá, pánev odstavíme a vmícháme pepř, zbývající máslo, petrželku, necháme minutu odpočinout a servírujeme ozdobené plátky citronu a limety a koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.