Rostbíf s křenem
99 min.
Ingredience
- 1kusVeka
- 2kusyCibulka jarní
- 1,5lžíceKřen
- 1kusJablka
- 200gramůSýr Almette
- 3lžíceMáslo čerstvé
- Rostbíf z vysokého roštěnce
- 800gramůHovězí roštěnka vys. peč.
- 3lžíceBazalka
- 3stroužkyČesnek
- 3lžíceHořčice kremžská
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 1lžíceSherry brandy
- 1,5lžičkySůl
- 4lžíceTymián čerstvý
- 2lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
938 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
59 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Veku nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Potřeme je máslem, dáme na plech a v předem vyhřáté troubě je opečeme. Pečeme při 200°C 5-6 minut.
- 2Jarní cibulku omyjeme a zešikma nakrájíme ne tenká kolečka. Křen oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Omyjeme sladkokyselé jablko, oloupeme a též jemně nastrouháme. Do mísy dáme sýr smetanový sýr Almette, 1-1,5 lžíci křenu, 0,5-1 lžíci nastrouhaného jablka a směs promícháme. Studený rostbíf nakrájíme na tenké plátky (300 g). Plátky veky potřeme křenovou pomazánkou, obložíme je plátky rostbífu, ozdobíme pokrájenou cibulkou a servírujeme.
- 3Rostbíf z vysokého roštěnce [46663]:
- 4Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.
- 5Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.
- 6V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.
- 7Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!
- 8Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.
- 9Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.