Rostbíf s vinnou šťávou
210 min.
Ingredience
- 60gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 5gramůSůl
- 3gramyPepř černý mletý
- 150gramůCibule
- 3,2kilogramyHovězí roštěnka níz. peč.
- Šťáva
- 150mililitrůVíno červené
- 150mililitrůHovězí vývar základní
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
995 kcal
Bílkoviny
83 g
Tuky
68 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
418 mg
Cukr
911 mg
Postup přípravy
- 1Roštěnou osolíme, opepříme, potřeme máslem a poprášíme moukou. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přidáme rozčtvrcenou cibuli. Pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 200°C.
- 2Maso potřeme vypečenou šťávou a ztlumíme oheň na 180°C .
- 3Často potíráme a pečeme dále podle chuti: krvavý rostbíf 1 1/2 hodiny, středně upečený 1 3/4 hodiny, propečený 2 hodiny. Můžeme se také řídit podle teploměru — teploty jsou 60°C, 70°C a 75°C.
- 4Rostbíf dáme na prkénko, zaryjeme fólií a necháme stát na teplém místě.
- 5Ze šťávy na pekáči sebereme přebytečný tuk. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme víno a vývar a průběžně promícháváme a přivedeme k varu, aby se rozpustily všechny připečeniny. Potom ještě 5 minut zvolna vaříme, až má šťáva správnou hustotu.
- 6Šťávu ochutnáme, osolíme a opepříme a přecedíme ji do omáčníku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.