Ruský sváteční domácí kulič
120 min.
Ingredience
- 250mililitrůMléko polotučné
- 1kilogramMouka polohrubá
- 50gramůDroždí
- 10kusůVaječný žloutek slepičí
- 200gramůCukr krupice
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 1špetkaŠafrán
- 3lžičkyCitronová kůra
- 4lžičkyCukr vanilka
- 50mililitrůBrandy
- 100gramůKandované ovoce
- 100gramůHrozinky
- 80gramůCukr moučkový
- 250gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
722 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
79 g
Sacharidy
97 g
Vláknina
3 g
Cukr
30 g
Postup přípravy
- 1Jde o tradiční sváteční moučník, pečený k Novému roku, na Velikonoce a na dožínky. Je jednak relativně drahý, ale také časově velmi náročný. Příprava, kynutí těsta a pečení trvá zhruba 6 hodin.
- 2Do 150 ml vařícího mléka zamícháme 100 g polohrubé mouky, až dostaneme polotuhé těsto. Současně do 100 ml teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme 100 g polohrubé mouky, zamícháme a necháme 5 minut odpočinout. Poté obě hmoty spojíme, zakryjeme a necháme v teple nejméně hodinu kynout.
- 3Mezitím utřeme žloutky s cukrem a solí. Polovinu směsi spolu s 250 g mouky vmícháme do vykynutého těsta, necháme hodinu kynout, následně přimícháme zbytek třených žloutků a 500 g mouky, těsto mísíme tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Do takto zpracovaného těsta postupně po malých částech zapracováváme rozpuštěné máslo, koření, strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a koňak. Těsto dáme znovu kynout.
- 4Když vzejde, vsypeme do něj dvě třetiny nakrájeného kandovaného ovoce a hrozinek, které jsme předtím obalili v mouce, poté ho necháme vykynout počtvrté.
- 5Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, které vložíme do dvou pečicím papírem vyložených dortových forem. Formy by měly být naplněny zhruba do poloviny, neboť těsto ještě vzejde. Povrch pomažeme vaječným žloutkem, posypeme zbylým kandovaným ovocem a hrozinkami, nakonec dáme péci do předehřáté trouby.
- 6Při střední teplotě pečeme 45 minut.
- 7Upečené kuliče vyjmeme z formy a ještě za horka posypeme moučkovým cukrem, který vytvoří na povrchu cukrovou krustu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.