Rybí polévka (bujabéza)
35 min.
Ingredience
- 200gramůTreska obecná
- 200gramůTreska tmavá
- 200gramůMakrela obecná
- 12kusůGarnát obecný
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 1kusCibule
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 200gramůMušle slávky
- 1lžíceOlej olivový
- 1kusCeler řapíkatý
- 1kusFenykl čerstvý
- 1kusPórek
- 80mililitrůVíno bílé
- 800gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 1špetkaŠafrán
- 100gramůPetržel - nať
- 1decilitrPastis
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 1kusPomeranče
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
595 kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
16 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
9 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.
- 2Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.
- 3Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.