Rychlý koláč se slaninou

70 min.
Francie

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
947 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
81 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
130 mg
Cukr
532 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do větší mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
  • 2
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 3
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 4
    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
  • 5
    Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
  • 6
    V pánvi na rozpáleném másle osmažíme plátky slaniny dokřupava. Do misky dáme 4 vajíčka, sůl, pepř, mletý zázvor, zalijeme je smetanou a směs vyšleháme. Nastrouháme si tvrdý sýr.
  • 7
    Plátky slaniny poklademe na upečený koláč, přelijeme je vyšlehanou vaječnou směsí a posypeme sýrem.
  • 8
    Koláč dáme znovu do předehřáté trouby. Pečeme 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
  • 9
    Koláč servírujeme teplý i studený.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.