Rychlý koláč se slaninou
70 min.
Ingredience
- náplň
- 200gramůAnglická slanina
- 4kusyVejce slepičí
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 80gramůSýr Eidam cihla 40%
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1špetkaSůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
947 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
81 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
130 mg
Cukr
532 mg
Postup přípravy
- 1Do větší mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu.
- 5Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
- 6V pánvi na rozpáleném másle osmažíme plátky slaniny dokřupava. Do misky dáme 4 vajíčka, sůl, pepř, mletý zázvor, zalijeme je smetanou a směs vyšleháme. Nastrouháme si tvrdý sýr.
- 7Plátky slaniny poklademe na upečený koláč, přelijeme je vyšlehanou vaječnou směsí a posypeme sýrem.
- 8Koláč dáme znovu do předehřáté trouby. Pečeme 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
- 9Koláč servírujeme teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.