Rýžový jahelník
55 min.
Ingredience
- 150gramůRýže Basmati
- 150gramůJáhly - loupané proso
- 1litrVoda pitná
- 120gramůŠvestky sušené
- 50gramůHrozinky
- 90gramůMáslo čerstvé
- 1litrMléko plnotučné
- 1lžičkaSůl
- 500gramůKompot švestkový
- 2kusyCukr skořicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
731 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
29 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
8 g
Cukr
38 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si dobře promyjeme rýži a jáhly. Pak je v sítu přelijeme vařící vodou a dáme je do mísy. Sušené švestky bez pecek a hrozinky dobře omyjeme a přimícháme je do jahelníku.
- 2Zapékací mísu vymažeme máslem (20 g) a dáme do ní jahelník. Mléko rozmícháme s lžičkou soli a zalijeme jahelník. Po celém uhlazeném povrchu poklademe plátky másla (70 g), mísu zakryjeme a dáme do trouby zapéct.
- 3Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut dozlatova.
- 4Švestkový kompot scedíme, šťávu zachytíme.
- 5Upečený jahelník se švestkami rozdělíme na talíře, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme švestkami z kompotu, okolo jahelníku nalijeme 0,5 dl šťávy z kompotu a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.