Rýžový nákyp

65 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
667 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
26 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
3 g
Cukr
57 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny.
  • 2
    K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme.
  • 3
    V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh.
  • 4
    Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku.
  • 5
    Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.