Rýžový nákyp
65 min.
Ingredience
- 100gramůHrozinky
- 100gramůRýže loupaná
- 6lžicCukr krupice
- 1kusVanilkový lusk
- 60gramůMáslo čerstvé
- 5kusůVejce slepičí
- 400gramůKompot meruňkový
- 0,75litrMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
667 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
26 g
Sacharidy
94 g
Vláknina
3 g
Cukr
57 g
Postup přípravy
- 1Mléko dáme do hrnce s dobře opranou rýží, lžící cukru, máslem a luskem vanilky (nebo vanilkovým cukrem). Mléko by mělo být k rýži v poměru 2:1. Promícháme a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě, dokud rýže úplně nenasákne mlékem. Pak hrnec odstavíme z plotny.
- 2K rýži přidáme 100 g opraných velkých hrozinek a promícháme.
- 3V míse si utřeme 5 žloutků s 5 lžícemi cukru a zvlášť si vyšleháme z 5 bílků tuhý sníh. Postupně do rýže vmícháme žloutky s cukrem a potom sníh.
- 4Rýžový nákyp vyklopíme do zapékací mísy, kterou jsme si vymazali máslem, zarovnáme povrch a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme ze začátku při 200°C, asi po 10 minutách zmírníme teplotu na 160°C. Upečený nákyp má zlatou kůrku.
- 5Rýžový nákyp můžeme podávat jak teplý, tak i studený. Podáváme s meruňkovým kompotem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.