Rýžový nákyp s jablky

80 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
768 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
31 g
Sacharidy
113 g
Vláknina
5 g
Cukr
47 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rýži přebereme, propláchneme a prolijeme vařící vodou. Nasypeme ji do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme 1/3 dávky másla a bez míchání zvolna vaříme. Přikryjeme poklicí a rýži udusíme zcela doměkka. Za občasného promíchání necháme potom udušenou rýži vychladnout.
  • 2
    Pekáč vymažeme 1/3 dávky másla.
  • 3
    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme kůru z omytého citronu a hmotu lehce vmícháme do rýže. Z bílků vyšleháme za postupného přidávání poloviny dávky cukru pevný sníh a vmícháme jej lehce do rýže se žloutky.
  • 4
    Do pekáče rozetřeme polovinu rýže, na ni navrstvíme oloupaná, jadřinců zbavená a na tenké plátky nakrájená jablka, posypeme je zbylým cukrem se skořicí a omytými, spařenými rozinkami. Na jablka rozetřeme zbylou rýži, pokapeme ji zbylým máslem a dáme do vyhřáté trouby péci dorůžova.
  • 5
    Při podávání krájíme nákyp na čtverce a sypeme jej moučkovým cukrem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
so 21. 5. 2016
Rýžový nákyp s jablky
Moc dobrý recept na rýžový nákyp. Může se použít i jiné ovoce, do jablek jsem jen navíc přidala trochu nasekaných vlašských ořechů. Pekla jsem v římském hrnci s víkem, jeho používaní má svá specifika. Musí se předem namočit a vkládá se do studené trouby. V pekáčku, pokud není s víkem, bych ze začátku nákyp překryla např. alobalem. Palec nahoru🙂