Rýžový punč zdobený piniemi - Šikhé

260 min.

Ingredience

Počet porcí:
16

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
126 kcal
Bílkoviny
2 g
Tuky
1 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
653 mg
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rýži propláchneme pod tekoucí vodou a necháme máčet ve studené vodě asi 30 minut. Potom nabobtnalou rýži necháme okapat na sítu. Vodu zahřejeme asi na 40°C a rozmícháme v ní sladový prášek. Směs necháme 30 minut uležet. Namočený sladový prášek zpracujeme rukama a scedíme. Po vymačkání odstraníme tuhé části a sladovou vodu necháme klesnout ke dnu. Když se sediment usadí, slijeme opatrně vodu z povrchu pro další využití. Z piniových oříšků odřízneme vršky a oloupeme je mnutím v utěrce.
  • 2
    Slitou vrchní vodu vijeme do hrnce, přisypeme k ní rýži, přivedeme k varu a vaříme 4 minuty. Když rýže nabobtná, intenzitu ohně snížíme a rýži ještě 10 minut dusíme.
  • 3
    Potom dáme směs do termohrnce a zahřejeme na 60°C - 65°C
  • 4
    a necháme v hrnci 3 - 4 hodiny. Když se zrníčka rýže začnou vyplavovat na povrch, rýži zcedíme přez síto a propláchneme ji pod studenou vodou, abychom ji zbavili sladké chuti. Fermentovanou vodu, která zbyla ze zcezování rýže, vlijeme zpět do hrnce, přisypeme propláchnutou rýži a znovu přivedeme k varu. Když se voda s rýží začne vařit, odstraníme pěnu a rýžový punč necháme vychladnout. Před podáváním necháme dovychladit v lednici.
  • 5
    Rýžový punč podáváme nalitý v pohárech, ozdobený zrníčky rýže a piniovými oříšky. Nápoj podáváme studený při oslavách.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.