Rýžový salát se zeleninou a houbami Shiitake
57 min.
Ingredience
- 150gramůRýže Basmati
- 3,5decilitryVoda pitná
- 350gramůKuřecí prsa
- 200gramůShiitake houby
- 3kusyCibule lahůdková
- 80gramůPórek
- 8kusůOlivy černé
- 0,5kusPaprika červená
- 0,5kusPaprika žlutá
- 1kusChilli paprička
- 150gramůKompot ananasový
- 3lžíceOlej olivový
- dresink
- 0,8decilitrAnanasová šťáva
- 3lžíceOcet rýžový
- 3lžíceOmáčka sojová - Tamari
- 1lžíceKerblík
- marináda
- 7lžicJaponská sójová omáčka
- 1,5lžíceMed včelí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
597 kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
35 g
Sacharidy
53 g
Vláknina
11 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1Rýži Basmati promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji přibližně 3.5 dl vody (dle návodu na obalu), zakryjeme pokličkou, a když přijde k varu, zmírníme teplotu na minimum a vaříme přibližně 12 - 15 minut. Ponecháme ji pod pokličkou, dokud se voda nevyvaří. Odstavíme z vařiče, pokapeme ji sójovou omáčkou (1 lžíce), rýži jemně prokypříme a necháme chvíli odstát (asi 3 minuty).
- 2V misce si vymícháme sójovou omáčku Terijaki s medem. Touto marinádou potřeme omytá a osušená kuřecí prsa (bez blan, šlach a tuku). Necháme je marinovat 15 - 20 minut.
- 3Mezitím si očistíme a omyjeme čerstvé houby Shiitake. Omyjeme lahůdkovou cibulku a tenký mladý pórek. Zeleninu pokrájíme na kroužky. Kompotovaný ananas scedíme, šťávu zachytíme. Černé nakládané olivy scedíme a necháme okapat.
- 4Omyjeme 1 červenou a 1 žlutou papriku s chilli papričkou. Rozřízneme je, zbavíme semínek, z každé 1/2 papriky nakrájíme proužky, chilli papričku pokrájíme na velmi tenké nudličky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme.
- 5V pánvi si rozpálíme olej, vložíme houby a krátce, 1 - 1.5 minuty je restujeme. Houby vyjmeme, vložíme místo nich kuřecí prsa pomalu smažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 10 minut, přidáme během smažení papriky a chilli papričku. Poté kuřecí prsa i zeleninu vyjmeme a necháme zchladnout. Potom maso nakrájíme na plátky.
- 6Připravíme si dresink: 0.8 dl ananasové šťávy smícháme s rýžovým octem a 3 lžícemi sójové omáčky a přimícháme kerblík.
- 7Rýži, zeleninu, ananas, houby a dresink smícháme, rýžový salát rozložíme na velkou mísu, doprostřed ozdobně poklademe plátky masa s olivami a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.