Sacher dort
90 min.
Ingredience
- Na sirup
- 80gramůCukr krupice
- 2lžíceRum
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVanilkový lusk
- Na těsto
- 100gramůMáslo čerstvé
- 80gramůCukr moučkový
- 6kusůVejce slepičí
- 150gramůČokoláda na vaření
- 1špetkaSůl
- 330gramůMouka polohrubá
- 200gramůMarmeláda meruňková
- 50gramůČokoláda mléčná
- 200gramůČokoláda hořká
Počet porcí:
16Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
345 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
15 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
1 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Do misky vložíme změklé máslo a cukr (asi dvě lžíce cukru odložíme stranou)a utřeme ho do pěny. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky do jedné a žloutky do druhé misky. Postupně přidáváme do máslové hmoty jeden žloutek po druhém. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a vložíme do menšího hrnku. Ten umístíme do větší nádoby s vodou a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Rozehřátou a dohladka vymíchanou čokoládu přidáváme a vmícháváme do máslové pěny. Z odložených bílků v misce ušleháme tuhý sníh, přidáme do něj zbylé dvě lžíce cukru a špetku soli. Oddělíme asi třetinu sněhu a vmícháme ji do čokoládové směsi. Dvě třetiny sněhu potom smícháme s moukou.
- 2Připravíme dortovou formu, vyložíme ji pečicím papírem a zalijeme těstem. Předehřejeme troubu na 190 °C. Dort pečeme při této teplotě 45 minut. Vyndáme z trouby a necháme při pokojové teplotě vychladnout.
- 3Připravíme sirup. Do nádoby vložíme cukr, vnitřek vanilkového lusku a vlijeme vodu. Počkáme, až směs začne vřít, a sundáme z plotny. Jakmile sirup vychladne, zamícháme do něho rum.
- 4Vychladlý dort překrojíme podélně ve spodní třetině, čímž vytvoříme dva pláty: jednu třetinu a dvě třetiny korpusu. Vrchní část spodní třetiny zlehka namažeme meruňkovou marmeládou a přiklopíme vrchními dvěma třetinami korpusu. Na korpus nakapeme uvařený sirup. Marmeládu, která nám zbyla, vložíme do hrnku a na plotně počkáme, až začne vřít. Sundáme z plotny a horkou marmeládou namažeme celý povrch dortu.
- 5Do hrnku nalámeme hořkou čokoládu a vložíme do nádoby s vodou. Ve vodní lázni necháme za stálého míchání rozpustit a pak nalijeme na dort. Stejným způsobem ve vodní lázni rozpustíme i na kousky rozlámanou mléčnou čokoládu a přidáme k ní trochu vody. Mléčnou čokoládou v cukrářském sáčku zdobíme dort.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.