Šafránové žemle s rozinkami
45 min.
Ingredience
- 1špetkaŠafrán
- 1kusVejce slepičí
- 150mililitrůMléko polotučné
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 110mililitrůVoda pitná
- 155gramůMáslo čerstvé
- 85gramůCukr krupice
- 7gramůDroždí sušené
- 200gramůHrozinky
- 1lžíceOlej rostlinný
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
743 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
26 g
Sacharidy
115 g
Vláknina
5 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Šafrán v misce přelijeme lžící vroucí vody a necháme stát, dokud voda nevychladne.
- 2V míse zpracujeme mouku se solí a máslem na drobenku, vmícháme cukr, droždí a připravený šafrán.
- 3Prošleháme vejce, mléko a 100 ml vody, vmícháme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto. Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a prohněteme ještě 8-10 minut dohladka. Zapracujeme omyté rozinky.
- 4Těsto rozdělíme na 12 kousků, z každého vytvarujeme malý bochánek a mírně zploštíme.
- 5Bochánky urovnáme na olejem potřený plech a přikryjeme olejem potřenou fólií. Necháme na teplém místě asi 35 minut kynout.
- 6Potom plech vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a žemle pečeme 15-20 minut dozlatova.
- 7Můžeme podávat teplé i studené.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.