Salát z černého kořene s holandskou omáčkou s kmínem
30 min.
Ingredience
- Na holandskou omáčku
- 100mililitrůVíno bílé
- 1lžičkaKmín celý
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kusŠalotka
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžícePetržel - nať
- 100lžicOcet vinný
- Na salát:
- 1kusČerný kořen
- 1špetkaSůl
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCitronová šťáva
- 1litrVoda pitná
- 100mililitrůOcet vinný
- 0,5lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
511 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
46 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
289 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce vlijeme vodu a přidáme k ní ocet. Omyjeme černý kořen, oloupeme ho a vložíme do octové vody. Pokrájíme na kousky, do vody přidáme máslo, citronovou šťávu, sůl a cukr. Vaříme asi 10 minut a potom necháme zchladnout.
- 2Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- 3Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme kmín. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- 4Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- 5Vývar s kmínem scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháme, dokud krém nezhoustne.
- 6Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekanou petrželku.
- 7Na talíř naservírujeme uvařený černý kořen a zalijeme ho omáčkou. Necháme salát odležet.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.