Sbitěň, staroruský léčivý nápoj
60 min.
Ingredience
- 1,5litryVoda pitná
- 150gramůMed včelí
- 3lžičkyTřezalka
- 0,5lžičkaHřebíček
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 0,5kusZázvor
- 1lžíceMáta sušená
- 100gramůCukr krupice
Počet porcí:
6Postup přípravy
- 1V kastrolku s 300 ml vody rozpustíme a povaříme med. Odděleně svaříme 300 ml vody s cukrem, oba odvary slijeme a společně vaříme 20 minut a uložíme v teple. Zbytek vody uvedeme do varu, přidáme 3 lžičky sušené třezalky, 6 hřebíčků, 6 zrnek pepře, nahrubo nastrouhaný zázvor z půlky středně velkého kořene, lžíci máty a vaříme 10 minut.
- 2Odvar z koření pak necháme přikrytý asi čtvrt hodiny vyluhovat, pak ho přecedíme a přilijeme do odvaru cukru a medu.
- 3Sbitěň dobře promícháme a teplou podáváme v zimě proti nachlazení.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.