Severská žampiónová polévka
45 min.
Ingredience
- 400gramůŽampiony čerstvé
- 2kusyŠalotka
- 1,5lžícePetržel kudrnka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaWorcester (worcesterská omáčka)
- 2,5decilitryHovězí vývar základní
- 5decilitrůMléko plnotučné
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 3špetkySůl
- 3špetkyPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
327 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
21 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.
- 2V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.