Sezamové tyčky
45 min.
Ingredience
- 1hrstSezam - semena
- 230gramůMouka žitná celozrnná
- 2lžičkySůl
- 450mililitrůVoda pitná
- 1lžíceOlej stolní
- 1kusVejce slepičí
- 230gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1baleníDroždí sušené
- 0,5lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
490 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
10 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
17 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Dáme do mísy hladkou i celozrnnou mouku, droždí, sůl a cukr. Promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého vlijeme olivový olej a většinu vody. Vše vypracujeme na hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.
- 2Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme. Poté z něj vytvarujeme kouli, vložíme ji do mísy vytřené olejem a obrátíme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme těsto vykynout. Kyne tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- 3Pečící plech pokryjeme papírem na pečení.
- 4Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a mírně je prohněteme. Propracované těsto rozdělíme na poloviny, z každé poloviny vytvoříme váleček o délce asi 40 cm. Ten pak rozkrájíme na 16 stejných kousků. Těsto, se kterým zrovna nepracujeme, máme přikryté vlhkou utěrkou.
- 5Na mírně pomoučněném válu utvoříme ze všech připravených kousků těsta válečky dlouhé asi 25 cm. Opatrně je pak přeneseme na pečící papír. Připravené tyčinky přikryjeme a necháme 10 minut kynout. Poté je potřeme mírně našlehaným bílkem a posypeme sezamem.
- 6Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 10 minut. Poté tyčinky ještě jednou potřeme bílkem a pečeme dalších 5 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.