Škvarkovníky
125 min.
Ingredience
- 1kilogramMouka polohrubá
- 90dekagramůVepřové škvarky
- 85gramůDroždí
- 2lžičkyCukr krupice
- 6lžičekSůl
- 0,25lžičkaPepř černý mletý
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100mililitrůMléko polotučné
- 50mililitrůOlej rostlinný
- Na potření
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
819 kcal
Bílkoviny
79 g
Tuky
23 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Vepřové škvarky rozemeleme. V misce rozdrobíme droždí, přimícháme lžičky cukru, vmícháme 4 lžíce vlažného mléka a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- 2Do mísy prosejeme mouku, po okraji dáme sůl a pepř, do důlku vlijeme vykynuté droždí, rozšlehané vejce se žloutkem, olej. Mléka přidáme podle potřeby a pečlivě vymícháme hladké těsto, které se nelepí. Pod utěrkou necháme vykynout.
- 3Vykynuté těsto dáme na vál, rozválíme na obdélník, potřeme mletými škvarky, poskládáme ze širší i kratší strany na polovinu proti sobě (podobně jako listové těsto). Opět rozválíme a poskládáme. Opakujeme ještě dvakrát. Poté těsto tence vyválíme, vykrájíme větší kolečka a dáme na suchý plech.
- 4Placičky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti (mák, drcený kmín apod.) Placičky necháme asi 20 minut kynout.
- 5Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.