Skvělý domácí chléb - italská focaccia
15 min.
Ingredience
- Kvásek
- 400mililitrůVoda pitná
- 42gramůDroždí
- 1špetkaCukr krupice
- Na podsypání
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na vytření plechu
- Ostatní suroviny
- 80gramůOlivy černé
- 30gramůRajčata sušená sterilovaná
- Těsto
- 2mililitryOlej olivový extra panenský
- 400mililitrůVoda pitná
- 1kilogramMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžíceSůl mořská
- Zkaramelizovaná cibule
- 1kusCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
700 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
10 g
Sacharidy
129 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosejeme hladkou kvalitní mouku (00), přidáme sůl a promícháme. V misce si připravíme kvásek: do vlažné vody rozdrobíme kvasnice, které posypeme 1-2 špetkami cukru. Když kvasnice vzejdou, zapracujeme je postupně do mouky. Během míchání těsta přilijeme olivový olej a podle potřeby ještě vlahou vodu (přibližně 50-100ml). Zhruba vymíchané těsto dáme na vál posypaný moukou a těsto rukama dobře uhněteme. Těsto se nesmí lepit, musí být hladké, vláčné. Vytvoříme si bochánek, dáme ho zpět do čisté mísy a necháme ho pod čistou utěrkou v teple zkynout.
- 2Mezitím očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za stálého míchání ji osmažíme téměř dozlatova. V polovině smažení přidáme lžíci cukru, drobné lístky rozmarýnu a necháme cukr s cibulí zkaramelizovat. Pak pánev odstavíme z plotny. Olivy a sušená rajčata pokrájíme na menší kousky.
- 3Troubu si předehřejeme na 250°C. Pečící plech vytřeme olivovým olejem. Těsto na vále zlehka rozválíme (nebo ho rukama roztáhneme) na placku silnou asi 2cm. Těsto vložíme do vytřeného plechu, posypeme ho zkaramelizovanou cibulkou, olivami, rajčaty a vložíme do rozehřáté trouby.
- 4Focacciu pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečenou dáme vychladnout na mřížku, vychladlou pokrájíme na porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.