Sladké bramborové lívance
30 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 2litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůCukr vanilka
- 13gramůKypřicí prášek do pečiva
- 20gramůCukr krupice
- 3decilitryMléko polotučné
- 30gramůDroždí
- 250gramůDžem meruňkový
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůTvaroh měkký
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
547 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
17 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mléko nalijeme do kastrůlku, trochu přihřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme trochu cukru a kastrůlek odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek.
- 2Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní brambory, vodu osolíme, přiklopíme poklici a brambory vaříme do měkka asi 20 minut. Potom je scedíme, necháme vychladnout, nakonec prolisujeme do misky, kam přisypeme mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, přidáme cukr, vylijeme vykynutý kvásek a rukou vypracujeme husté, hladké těsto, které opět odložíme na teplé místo na 20 minut vykynout.
- 3Fritovací hrnec nastavíme na střední teplotu, z těsta v oleji namočenou lžící vykrajujeme lívance, které pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme je přibližně minutu. Hotové lívance vybíráme z fritovacího hrnce a hned pokládáme podle porcí na mělké talíře. Každý lívanec na talíři potřeme džemem a nastříkáme vyšlehanou šlehačkou, kterou jsme připravili ze smetany.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.