Sladké bramborové lívance

30 min.
Česká republika

Ingredience

    • 500gramůBrambory
    • 2litryVoda pitná
    • 2lžičkySůl
    • 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
    • 1kusVejce slepičí
    • 20gramůCukr vanilka
    • 13gramůKypřicí prášek do pečiva
    • 20gramůCukr krupice
    • 3decilitryMléko polotučné
    • 30gramůDroždí
    • 250gramůDžem meruňkový
    • 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
    • 250gramůTvaroh měkký
Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
547 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
17 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Mléko nalijeme do kastrůlku, trochu přihřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přisypeme trochu cukru a kastrůlek odložíme na teplé místo, kde necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Do hrnce nalijeme vodu, vložíme do ní brambory, vodu osolíme, přiklopíme poklici a brambory vaříme do měkka asi 20 minut. Potom je scedíme, necháme vychladnout, nakonec prolisujeme do misky, kam přisypeme mouku s kypřícím práškem, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, přidáme cukr, vylijeme vykynutý kvásek a rukou vypracujeme husté, hladké těsto, které opět odložíme na teplé místo na 20 minut vykynout.
  • 3
    Fritovací hrnec nastavíme na střední teplotu, z těsta v oleji namočenou lžící vykrajujeme lívance, které pokládáme do rozpáleného oleje a smažíme je přibližně minutu. Hotové lívance vybíráme z fritovacího hrnce a hned pokládáme podle porcí na mělké talíře. Každý lívanec na talíři potřeme džemem a nastříkáme vyšlehanou šlehačkou, kterou jsme připravili ze smetany.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.