Slané sejráky s tvrdým sýrem
40 min.
Ingredience
- 300gramůGouda
- 250gramůMouka polohrubá
- 250gramůMouka pšeničná hladká
- 2kusyVejce slepičí
- 180gramůHera
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaKmín celý
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 2špetkySůl mořská
- kvásek
- 0,5decilitrMléko polotučné
- 50gramůDroždí
- 1lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
446 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
25 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
1 g
Cukr
790 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme si nejdříve kvásek: do hrnečku si dáme 0.5 dl vlažného mléka, 50 g droždí s 1 lžičkou krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr Gouda.
- 2Do jiné mísy si dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, vejce, rozpuštěnou vlahou Heru, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme, pokud by bylo těsto tuhé, přidáme mléko (1 dl - 2.5 dl), těsto musí být polotuhé, hladké, vláčné a nesmí se lepit na prsty. Poprášíme ho moukou a zakryjeme čistým plátnem. Necháme ho v teple vykynout přibližně 30 - 45 minut.
- 3Vykynuté těsto si dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme 1/4 nastrouhaného sýru, těsto přeložíme, znovu vyválíme a posypeme 2/4 nastrouhaného sýru. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a formičkou o průměru přibližně 4 - 5 cm vykrojíme koláčky, které poklademe na plech, vyložený pečícím papírem, asi 2 cm od sebe. Koláčky potřeme rozšlehaným a mořskou solí osoleným vajíčkem, na každý dáme malý kopeček nastrouhaného sýru. Necháme je 10-15 minut kynout, až pak je dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180-200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
- 4Podáváme je vychladlé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.