Slaný chléb s mákem a kari kořením
75 min.
Ingredience
- Příprava pečení
- Těsto
- 320gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 2lžičkyKari koření
- 2lžičkyMák - semena
- 25gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 0,25lžičkaSůl
- 150mililitrůMléko polotučné
- 0,25lžičkaPepř cayenský
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
523 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
45 g
Sacharidy
25 g
Vláknina
1 g
Cukr
83 mg
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme čtyři lžíce mouky, troubu připravíme k předehřátí na 190°C.
- 2Těsto: Hladkou mouku prosejeme do hlubší mísy s kypřícím práškem do pečiva. Dále do směsi přidáme cayenský pepř, sůl, kari koření a mák. Suroviny promísíme a spolu se změklým máslem zpracujeme do sypké, hrudkovté směsi. V mléce rozšleháme jedno celé vejce a obě směsi spojíme důkladným prohnětením do vláčného těsta, které ještě několikrát důkladně propracujeme. Následně z něj na pomoučeném válu vypracujeme bochník, který přmístíme na připravený plech. Nakonec na bochníku vyznačíme křížový řez, aby se dobře propekl. Potom chléb pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě. Chléb, vychladlý na děrované podložce, servírujeme rozkrájený na plátky, případně chléb nekrájíme a strávníci si ulamují jednotlivé kousky. Servírujeme buď jako samostatné slané pečivo jako pohoštění, eventuelně ho můžeme podávat s různými pokrmy, ke kterým se podává slané pečivo (horké párky, guláše a pod.)
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.