Slávky grilované se sýrem

32 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
223 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
10 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
175 mg
Cukr
577 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
  • 2
    Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
  • 3
    Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme.
  • 4
    Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme.
  • 5
    Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou.
  • 6
    Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky.
  • 7
    Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi.
  • 8
    Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit.
  • 9
    Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.