Slávky grilované se sýrem
32 min.
Ingredience
- 700gramůMušle slávky
- 300mililitrůVíno bílé
- 60gramůSýr Parmezán
- 2stroužkyČesnek
- 20gramůPetržel - nať
- 4lžíceOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
223 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
10 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
175 mg
Cukr
577 mg
Postup přípravy
- 1Slávky nasypeme do dřezu, drátěnkou z nich odstraníme všechny nečistoty a cizopasníky. Vyhodíme úlomky lastur a mušle, které nejsou pevně zavřené. Těsně před vařením stáhneme prsty z mušlí „vousy“ a vyhodíme je. Nestahujeme je předem, slávky by zahynuly a nehodily by se k jídlu – vaříme pouze živé mušle. Několikrát je propláchneme ve studené vodě.
- 2Při vaření by se měly úplně otevřít. Ty, které se neotevřou, bez váhání vyhodíme. V žádném případě se je nesnažíme otvírat silou.
- 3Slávky i víno dáme do kastrolu. Přikryjeme a 5 minut vaříme, než se mušle otevřou. Průběžně protřepáváme.
- 4Slávky vybereme lžící s otvory. Tekutinu, ve které se mušle vařily, vylijeme.
- 5Nastrouháme Parmezán, rozmačkáme česnek. V míse smícháme olej s pěti lžícemi sýra a s česnekem, směs odložíme stranou.
- 6Když slávky trochu vystydnou, vyloupeme je. Neotevřené mušle vyhodíme. Křídla lastur oddělíme, polovinu jich vyhodíme, zbytek rozložíme do jedné vrstvy do velké mělké zapékací misky.
- 7Do každé lastury vložíme maso slávky, na něj trochu sýrové směsi.
- 8Zapékací mísu umístíme asi 10 cm pod horký gril a grilujeme asi 2 minuty, až se sýr začne tavit.
- 9Posypeme zbytkem sýra a petrželkou. Podáváme teplé.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.