Slavnostní francouzká humrová polévka
60 min.
Ingredience
- 40gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCibule
- 50gramůMrkev kořen
- 1lžíceSmetana 16% (pochoutková)
- 500gramůHumr
- 1kusBobkový list
- 4lžíceMartell cognac
- 1,5litryVývar rybí
- 250mililitrůVíno bílé
- 2špetkySůl mořská
- 1špetkaPepř černý mletý
- 5gramůOregano čerstvé
- 1kusVejce slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
353 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
13 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
854 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Zeleninu ořistíme a pokrájíme na větší kousky. Humra usmrtime a omyjeme.
- 2Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, vložíme zeleninu, bobkový list a humra a zvolna opékáme, až humr lehce zčervená. Přilijeme koňak a necháme jej zredukovat asi na polovinu, 7 minut vaříme. Potom vše zalijeme vývarem a vínem a dále na mírném ohni vaříme, pak humra vyjmeme a necháme vychladnout, abychom s ním mohli dále pracovat. Za pomoci paličky rozevřeme krunýř, odstraníme vnitřnosti a vybereme maso. Krunýř dáme ještě na 10 minut do polévky vyvařit.
- 3Nakrájíme maso, rozdělíme je na dvě části. Větší část vrátíme do polévky, menší odložíme na ozdobu. Oddělíme žloutek od bílku a rozšleháme jej se smetanou. Polévku rozmixujeme, přecedíme, vlijeme žloutek se smetanou, za stálého míchání asi jednu minutu povaříme, přidáme oregano a servírujeme. Porce zdobíme humřím masem.
- 4Můžeme podávat s bylinkovými či česnekovými krutony.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.