Smažené mušle s vinnou omáčkou
40 min.
Ingredience
- 50gramůMrkev kořen
- 30gramůCeler řapíkatý
- 1gramTymián sušený
- 100mililitrůOlej olivový
- 20mililitrůMartell cognac
- 200mililitrůVíno bílé
- 8gramůSůl
- 2gramyPepř černý mletý
- 10mililitrůBrandy Armagnac
- 100mililitrůVývar rybí
- 50gramůBešamel
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 60gramůŠalotka
- 100gramůCibule
- 80gramůMušle slávky
- 100mililitrůVíno šumivé (sekt)
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 40gramůKrevety tygří - loupané
- 400mililitrůSmetana na vaření
- 8kusůMušle svatojakubské
- 20gramůProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
616 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
43 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer a cibuli nakrájíme nadrobno. Krevety rozlámeme, vložíme do poloviny množství rozpáleného olivového oleje a usmažíme dočervena. Přisypeme mrkev, cibuli, řapíkatý celer, ochutíme tymiánem a smažíme dožluta. Polijeme koňakem, zapálíme a necháme dohořet. Podlijeme vínem a vaříme, až zbyde jen polovina objemu. Osolíme, opepříme, přimícháme smetanu s rajčatovým protlakem a znovu vyvaříme na polovinu. Vše rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Vedle v pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přiložíme mušle, polijeme hořícím armaňakem, osolíme, opepříme a jakmile mušle dohoří, vyjmeme je.
- 2Do pánve na olej nasypeme nadrobno nakrájenou šalotku a necháme zzlátnout, přidáme maso ze slávek, podlijeme šumivým vínem, přilijeme omáčku z raků, vývar a povaříme, až se omáčka vyvaří na polovinu objemu. Přilijeme tučnější smetanu, bešamel, promícháme a povaříme, až bude omáčka krémová.
- 3Smažené mušle upravíme na talíře, přelijeme vinnou omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.