Sněhový dezert s hrozovým vínem

85 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
106 g
Sacharidy
177 g
Vláknina
475 mg
Cukr
123 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Zlaté hrozinky omyjeme, necháme odkapat, dáme je do sklenice a zalijeme 0.5 dl rumu.
  • 2
    Omyjeme zralé hroznové víno a necháme ho okapat.
  • 3
    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 60 g měkkého másla a Hery, nakrájene na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžící citronové šťávy, 1 lžící nastrouhané citronové kůry a se 2 lžícemi minerální vody.
  • 4
    Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
  • 5
    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
  • 6
    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, propícháme ho vidličkou a pečeme v předehřáté troubě na 220°C cca 15 minut. Potom koláč vyjmeme a necháme zchladnout.
  • 7
    Připravíme si krém. V míse si promícháme cukr, skořicový cukr s rozšlehanými vejci, rozšlehaným žloutkem a kukuřičným škrobem Maizena.
  • 8
    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, vmícháme vanilkovou příchuť a rumové hrozinky.
  • 9
    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 1 hodinu.
  • 10
    Potom si vyšleháme bílky, které mají pokojovou teplotu. Šleháme je elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme.
  • 11
    Kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si pozor, abychom sníh nepřešlehali.
  • 12
    Na předpečený korpus dáme krém s hrozinkami. Navrch navrstvíme sníh a koláč dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 175°C asi 14 minut dozlatova.
  • 13
    Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
  • 14
    Vychlazený koláč ozdobíme kuličkami hroznového vína, nakrájíme a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.