Špagetová pikantní hnízda s mušlemi
60 min.
Ingredience
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 400gramůŠpagety
- Dušené mušle s omáčkou
- 12kusůMušle svatojakubské
- 3stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1kusChilli paprička
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 1decilitrVíno růžové
- 3lžíceZakysaná smetana
- Na ozdobu
- Vaječná směs
- 2kusyRajčata sušená sterilovaná
- 2lžíceVejce slepičí
- 0,5špetkaSůl
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2lžíceOlej olivový
- 1lžíceOlej chilli
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1005 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
41 g
Sacharidy
129 g
Vláknina
10 g
Cukr
372 mg
Postup přípravy
- 1Ve velkém hrnci s 2.5 litry vody, 0.5 lžíci soli, 1 lžíci oleje uvaříme špagety podle návodu "na skus". Scedíme je, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Poté z nich na míse vytvarujeme
- 2malá hnízda o průměru přibližně 8 cm.
- 3Připravíme vaječnou směs. Sušená rajčata drobně pokrájíme. V misce vyšleháme vejce se solí, pepřem, kukuřičnou škrobovou moučkou, přidáme pokrájená rajčata a směs promícháme.
- 4Čerstvé mušle pořádně kartáčkem vyčistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Delším nožem otevřeme otvor do schránky, po povrchu ploché části tělíčko odřízneme od úchytu, tak zůstane ve vypouklé části schránky a pomocí prstu je vyjmeme, dobře promyjeme (hlavně od písku) a odstraníme případné řasy. Oranžový jazýček zmáčkneme a ostrým nožem odřežeme černou část a střívko. Potom mušle znovu omyjeme a osušíme.
- 5Omyjeme chilli papričku, rozkrojíme, zbavíme semínek a drobně posekáme. Očištěný česnek rozetřeme.
- 6V pánvi rozpálíme olej s máslem, přidáme česnek, chilli papričku, krátce restujeme, přidáme tělíčka mušlí, osolíme je, pokapeme citrónovou šťávou a podlijeme růžovým vínem. Promícháme, restujeme je 2 minuty, pak dusíme pod pokličkou 6-8 minut. Mušle vyjmeme, do výpeku zamícháme zakysanou smetanu, necháme několik sekund probublat a vzniklou omáčku odstavíme z plotny.
- 7V hlubší pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje (3 lžíce olivový olej + 1 lžíce olej chlli), na něj opatrně položíme připravená hnízda, která pokapeme vaječnou směsí a pod pokličkou smažíme přibližně 2-3 minuty.
- 8Bazalku a meduňku omyjeme a odložíme na ozdobu. Hnízda poklademe na talíře, doprostřed položíme restované mušle, které polijeme smetanovou omáčkou, ozdobíme bylinkami a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.