Špekové bramborové knedle

52 min.

Ingredience

Počet porcí:
7

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
28 g
Sacharidy
153 g
Vláknina
9 g
Cukr
133 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy.
  • 2
    Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky.
  • 3
    V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík.
  • 4
    V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků).
  • 5
    Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.