Špekové bramborové knedle
52 min.
Ingredience
- 2kilogramyBrambory
- 5,5litrůVoda pitná
- 300gramůSlanina vepřová
- 3kusyŽemle tuková
- 500gramůKrupice dětská
- 500gramůMouka pšeničná hrubá
- 2kusyVejce slepičí
- 1,5lžíceSůl
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžičkaPepř bílý
- 3lžíceSádlo vepřové škvařené
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1003 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
28 g
Sacharidy
153 g
Vláknina
9 g
Cukr
133 mg
Postup přípravy
- 1Omyté brambory uvaříme ve slupce s 3 litry vody doměkka, pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy.
- 2Slaninu pokrájíme na kostičky, žemle nakrájíme též na malé kostičky.
- 3V pánvi si vysmažíme téměř dozlatova slaninu, přidáme k ní žemle, promícháme a smažíme dozlatova, pak vychlazenou slaninu s žemlí vyklopíme na brambory. Ještě k bramborům přidáme krupici, vejce, sůl, hrubou mouku, majoránku a bílý pepř. Vše dobře promícháme, pak dáme na pomoučený vál a rukama vypracujeme bramborové polotuhé těsto, které zformujeme na váleček o síle přibližně 6-7 cm. Nožem nakrájíme díly široké též 6-7 cm. Z každého vytvarujeme kulatý knedlík.
- 4V hrnci si dáme vařit asi 2.5 litrů vody s 1 lžíci soli. Knedlíky vhazujeme do vařící vody, zmírníme teplotu, občas promícháme a vaříme je pomalu přibližně 8 minut. (Čas vaření zjistíme, když první uvařený knedlík vyjmeme děrovanou naběračkou a rozkrojíme - záleží na velikosti knedlíků).
- 5Uvařené knedle vyjmeme s vody, dáme do mísy a propíchneme vidličkou. Polijeme je teplým sádlem a podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.