Špenátová polévka (zdravotní)
180 min.
Ingredience
- 7gramůSůl
- 30gramůCeler bulvový
- 70gramůMáslo čerstvé
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůPetržel kořen
- 600gramůŠpenát listový čerstvý
- 40gramůVejce slepičí
- 350mililitrůMléko polotučné
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 30gramůMrkev kořen
- 200gramůTelecí kosti
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
113 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
7 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
2 g
Cukr
363 mg
Postup přípravy
- 1Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny.
- 2Do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na tenčí plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, doměkka ji uvaříme a vývar scedíme.
- 3Dávku prosáté mouky za občasného promíchání na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny.
- 4Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
- 5Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
- 6Špenát očistíme, spaříme a jemně nasekáme nebo nameleme. Zamícháme jej do procezené polévky, krátce povaříme, přilijeme rozmíchaná vejce a necháme je srazit.
- 7Nakonec polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a krátce převaříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.