Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou
55 min.
Ingredience
- 600gramůKuřecí prsa
- 1lžičkaOmáčka Kari
- 6stroužkůČesnek
- 2lžíceOmáčka sójová
- 1kusCitrony
- 125mililitrůKokosové mléko
- 315gramůArašídy
- 1kusCibule
- 1,5lžíceOlej arašídový (podzemnicový)
- 3kusyChilli paprička
- 250mililitrůVoda pitná
- 0,5lžičkaPaprika červená
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaCukr krystal
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
737 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
51 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
15 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky.
- 2Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky.
- 3Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru.
- 4Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů.
- 5Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka.
- 6Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.