Staročeské bosáky
90 min.
Ingredience
- 2,5kilogramyBrambory
- 4decilitryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 140gramůMouka pšeničná hrubá
- 5decilitrůMléko polotučné
- Na dochucení
- 300gramůCibule
- 100gramůSlanina vepřová
- 3lžíceSádlo škvařené
- Na vál
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Na vaření
- 4litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
522 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
16 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
12 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Půl kila omytých brambor uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Vaříme je 20 minut, poté je scedíme, teplé oloupeme a hned jemně nastrouháme. Dáme je do mísy. 2 kg brambor oloupeme, omyjeme a syrové nastrouháme do druhé mísy. Aby brambory nezčernaly, nalijeme do mísy asi 2 dl vody.
- 2Nastrouhané brambory dáme do cedníku, scedíme, přelijeme vroucím mlékem a necháme řádně okapat. Okapané brambory přidáme k vařeným bramborám, ještě přimícháme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto důkladně zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Mělo by být polotuhé, vláčné. Poprášíme ho moukou, aby se nelepilo na prsty, vyválíme 2 tenké válečky přibližně o průměru 5-6 cm. Válečky nakrájíme asi na 2-3 cm díly a každý díl těsta vytvarujeme na malou šišku.
- 3Ve velkém hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody se solí. Utvořené šišky - bosáky naházíme opatrně do vody, promícháme a pomalu vaříme 15-20 minut podle velikosti. Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme cibule a slaninu na kostičky.
- 4V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme dozlatova. Slaninové škvarky vyjmeme z omastku, na zbylý omastek dáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Uvařené bosáky vyjmeme sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Polijeme osmaženou cibulí s omastkem, škvarky ze slaniny, promícháme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.