Studená štrasburská kachna
190 min.
Ingredience
- 700gramůVepřová krkovička
- 200gramůJátra drůbeží
- 1lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 150gramůSlanina vepřová
- 150gramůŠunka uzená
- 4kusyVaječný bílek slepičí
- 2kusyCibule
- 2kusyBobkový list
- 2,5litryVoda pitná
- 4lžíceKoňak Armaňak
- 1kusKachna mražená
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1061 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
96 g
Sacharidy
3 g
Vláknina
390 mg
Cukr
976 mg
Postup přípravy
- 1Játra dvakrát umeleme, přidáme polovinu vepřového masa a spolu umeleme ještě jednou. Druhou polovinu masa nakrájíme na kostičky a trochu osolíme.
- 2Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opeříme, přistrouháme muškátový oříšek, přidáme bílky a koňak a vše vařečkou utřeme dohladka. Pak vložíme šunku a slaninu nakrájené nanadrobno a připravené kostičky masa, promícháme a dáme do chladna odpočinout.
- 3Středně velkou kachnu položíme hřbetem nahoru na prkénko. Nohy vykloubíme, křídla odřízneme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem páteře po celé délce.
- 4Postupně oddělujeme maso od páteře a žeber tak, abychom neporušili kůži na spodní straně, až se nám podaří vytáhnout kostru.
- 5Klouby nohou přeřízneme nebo přestřihneme. Opatrně oddělíme maso od kostí na nohou a kosti vytáhneme.
- 6Kachnu naplníme připravenou nádivkou, srolujeme a převážeme režnou nití.
- 7Do velkého kastrolu vložíme křídla a kosti z kachny, zalijeme vodou, přidáme sůl, překrojenou cibuli a bobkový list. Přivedeme k varu, vložíme kachní roládu, zakryjeme pergamenovým papírem, stáhneme plamen a necháme na velmi mírném ohni 2.5 hodiny „táhnout“ při teplotě 90-95°C.
- 8Hotovou kachní roládu vyjmeme a přendáme do jiné nádoby, kde necháme nejprve 2 hodiny vystydnout, pak ji zabalíme do pergamenového papíru. Převážeme nití a dobře utáhneme. Až po dalších 4 hodinách uložíme vychladlou roládu do ledničky.
- 9Druhý den kachnu rozbalíme, zbavíme nití, nakrájíme na plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.