Šumavské lívance
50 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 1decilitrMléko plnotučné
- 0,5decilitrMléko - podmáslí
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaCukr krupice
- 1kusVejce slepičí
- 150gramůMouka polohrubá
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceCukr moučkový
- 4lžíceMák mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
490 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
21 g
Sacharidy
66 g
Vláknina
7 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Omyté brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Po chvilce slijeme přebytečnou vodu, přidáme 1 dl mléka, 0.5 dl podmáslí, sůl, cukr, vejce a polohrubou mouku. Můžeme přidat buďto mléko nebo více mouky, záleží na vodnatosti brambor. Vymícháme těsto s takovou hustotou, aby se dalo nabírat naběračkou a nalít na pánev, bude polohusté.
- 2K pečení použijeme pánev, ve které můžeme smažit bez omastku. Rozpálíme ji na správnou teplotu. Postupně budeme péct lívance tak, že nabereme těsto naběračkou, nalijeme doprostřed pánve a rozetřeme na průměr přibližně 10-12 cm o síle 2-3 mm. Pečeme dozlatova z obou stran přibližně po 1.5-2 minutách z každé strany.
- 3Horké lívance na talířích potřeme rozpuštěným máslem a podle chuti je posypeme cukrem a pomletým mákem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.