Šumavské maltošny – štrůdličky
50 min.
Ingredience
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 2decilitryVoda pitná
- 700gramůJablka
- 3lžíceCukr krupice
- 1kusCukr skořicový
- 3lžíceHrozinky
- 2lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
519 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
68 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
5 g
Cukr
24 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme 500 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, ocet, promícháme a zaděláme vlahou vodou (2 dl i více) podle potřeby. Uhněteme vláčné těsto, které se nebude lepit. Mísu zakryjeme poklicí a necháme 2 hodiny odpočinout.
- 2Mezitím si omyjeme a rozkrájíme jablka. Zbavíme jadřinců a jablka nakrájíme na tenké plátky nebo nahrubo nastrouháme do mísy. Prosypeme je krupicovým a skořicovým cukrem. Omyté hrozinky necháme okapat a přidáme k jablkům.
- 3Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku přibližně 0,5 cm silnou, nakrájíme z ní obdélníky asi 20 x 15 cm. Na obdélníky těsta poklademe jablka a zabalíme jako štrůdl. Okraje těsta musíme přehnout dovnitř, aby nám nevytekla šťáva z jablek. Maltošny potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 15–20 minut do zlatova. Upečené maltošny – štrůdličky necháme vychladnout, poté je posypeme moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.