Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy
70 min.
Ingredience
- Náplň
- 60gramůPerník
- 50gramůOřechy lískové
- 50gramůOřechy vlašské
- 4lžíceBrusinky
- 1kusCukr skořicový
- 80gramůMáslo čerstvé
- 50gramůCukr krupice
- Na posypání
- 2lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- Na potření
- Těsto
- 100gramůBrambory
- 500gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2špetkySůl
- 22gramůDroždí
- 1,5decilitryMléko plnotučné
- 50gramůCukr krupice
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
830 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
30 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
6 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.
- 2Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
- 3Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.