Šurymajzl - fazolová kaše s kroupami
70 min.
Ingredience
- 250gramůFazole
- 1,85litryVoda pitná
- 150gramůKroupy ječné
- 2kusyCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2stroužkyČesnek
- 100gramůSlanina vepřová
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaMajoránka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
529 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
17 g
Sacharidy
73 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Fazole promyjeme a namočíme do studené vody (7.5 dl) den dopředu. Druhý den vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou (6 dl) a pomalu je uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 30-45 minut, podle druhu.
- 2Kroupy promyjeme v sítu, dáme je do hrnce, zalijeme 5 dl vody a uvaříme je doměkka. Kroupy vaříme přibližně 45 minut.
- 3Oloupeme cibuli s česnekem. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
- 4Uvařené kroupy a fazole scedíme z přebytečné vody a v míse je promícháme se solí, pepřem a majoránkou.
- 5V pánvi na rozpuštěném másle vysmažíme slaninu do zlatých škvarků, které opatrně vyjmeme z omastku. Na něj dáme cibuli a osmažíme ji dozlatova.
- 6Šurymajzl rozdělíme na talíře, polijeme omastkem s cibulkou, ozdobíme slaninovými škvarky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.