Švédská královská hovězí pečínka
145 min.
Ingredience
- 600gramůHovězí maso zadní
- 200gramůSlanina vepřová
- 1lžíceSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 5lžicOlej olivový extra panenský
- 2,5decilitryVoda pitná
- 2kusyCibule
- 6kusůNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 50gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaPepř 4 barev
- 4kusySardelové řezy
- 1lžíceMelasa
- 3,5decilitryHovězí vývar základní
- 2lžíceKoňak
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSardelová pasta
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
729 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
52 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
1 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na hranolky. Do misky si nasypeme lžíci soli a lžíci čerstvě pomletého pepře a promícháme. Hranolky ze slaniny obalíme v soli s pepřem. Špalíček zadního hovězího masa omyjeme, osušíme a pomocí špikovací jehly maso prošpikujeme slaninou.
- 2Poté maso ještě osolíme a opepříme. V pekáči na plotně si rozpálíme olej a maso z každé strany přibližně po 2-3 minutách orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme horkou vodu, přidáme cibuli, bobkový list, nové koření, plátky másla, celý barevný pepř, sardelové řezy a melasu.
- 3Pekáč s masem přikryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pečeme přibližně 1,5-2 hodiny doměkka. Během pečení maso poléváme výpekem a maso otáčíme. V případě potřeby dolijeme do výpeku 1,5 dl hovězího vývaru, výpek se nám nesmí vyvařit. Pekáč vyjmeme z trouby, přilijeme koňak a "vypálíme ho". (Dáváme si pozor, aby jsme byli v dostatečné vzdálenosti.)
- 4Měkké maso vyjmeme a odložíme do předehřáté mísy, aby zůstalo teplé. K omastku přidáme za stálého míchání mouku, osmažíme ji dozlatova a za stálého míchání přilijeme znovu chladný hovězí vývar (2,5 dl). Stále mícháme a pomalu vaříme. Štávu dochutíme sardelovou pastou, necháme přejít varem a poté ji přecedíme do omáčníku.
- 5Maso nakrájíme na úhledné plátky, dáme je na talíře a hned servírujeme. Šťávu podáváme zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.