Švestkový koláč s mandlemi
60 min.
Ingredience
- 2lžíceMandle
- 1špetkaSůl
- 20gramůDroždí
- 80gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1kilogramŠvestky
- 1kusVejce slepičí
- 125mililitrůMléko polotučné
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaCitronová kůra
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
236 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
10 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
2 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka a špetky cukru a necháme ho vzejít asi 15minut na teplém místě.
- 2Mezitím smícháme mouku, máslo, polovinu cukru, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.
- 3Švestky omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a rozkrojíme na čtvrtiny.
- 4Troubu předehřejeme na 200C.
- 5Vykynuté těsto propracujeme a na pomoučeném vále rozválíme. Přeneseme na vymazaný plech, posypeme nastrouhanými mandlemi, naskládáme švestky a necháme ještě asi 20minut kynout. Poté posypeme zbývajícím cukrem a pečeme 20-25minut.
- 6Hotový koláč nakrájíme, dozdobíme šlehanou smetanou a podáváme ještě vlažný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.