Svěží koláč
75 min.
Ingredience
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 300gramůMáslo čerstvé
- 300gramůCukr moučkový
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVejce slepičí
- 1lžičkaTresť vanilková
- 1lžíceCitronová kůra
- 800mililitrůMléko plnotučné
- 200mililitrůCitronová šťáva
- 1kusVanilkový lusk
- 200gramůVaječný žloutek sušený
- 200gramůCukr krupice
- 2lžíceOříšky piniové
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1457 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
74 g
Sacharidy
169 g
Vláknina
4 g
Cukr
84 g
Postup přípravy
- 1Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.
- 2Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.
- 3Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.
- 4Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.
- 5Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
- 6Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.