Švýcarské sýrové fondue
25 min.
Ingredience
- 0,5litrVíno bílé
- 600gramůSýr Ementál (Primátor)
- 4lžíceSolamyl - bramborový škrob
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1stroužekČesnek
- 0,2litrGriotka
- 500gramůChléb konzumní
- 1lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1189 kcal
Bílkoviny
52 g
Tuky
46 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
68 mg
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nádobu na fondue vytřeme česnekem, nalijeme do ní bílé víno, nad plamenem zahřejeme a za stálého míchání nasypeme nastrouhaný sýr. Mícháme tak dlouho, až se sýr téměř rozpustí. Potom přidáme Solamyl rozpuštěný v troše vína, třešňovice a citronové šťávy a za stálého míchání přivedeme k varu. Nakonec přisypeme špetku pepře a muškátového oříšku.
- 2Kotlík na fondue přeneseme na jídelní stůl, kde již máme připravený vařič s plamenem. Plamen regulujeme tak, aby obsah kotlíku neustále bublal. Do nádoby namáčíme na kostičky nakrájený chléb, nabodnutý na speciální vidličky.
- 3Každou třetí kostku chleba nejdříve namočíme ve sklence s třešňovicí, poto teprve v kotlíku s fondue.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.