Sýrové suflé
70 min.
Ingredience
- Bešamelová omáčka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 0,25litrMléko polotučné
- 4kusyVejce slepičí
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2lžičkyMaizena - kukuřičný škrob
- 125gramůSýr Ementál (Primátor)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
326 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
21 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
464 mg
Cukr
495 mg
Postup přípravy
- 1Misky na suflé vymažeme máslem a vysypeme moukou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmahneme do zlatožluta. Po částech přiléváme mléko a metličkou šleháme sníh, dokud není omáčka hladká.
- 2Omáčku přivedeme k varu a při mírné teplotě, za stálého míchání necháme 5 minut povařit. Sundáme ze sporáku, necháme vychladnout.
- 3Bílky oddělíme od žloutků. Ementál nastrouháme. Žloutek postupně zašleháme do připravené omáčky, až vznikne hladký krém. Přimícháme sýr, okořeníme paprikou, solí a pepřem.
- 4Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Do mísy dáme bílky a špetku soli, vyšleháme tuhý sníh, přimícháme kukuřičný škrob.
- 5Sníh vařečkou po částech opatrně vmícháme do těsta. Připraveným těstem naplníme misky na suflé a vložíme do vodní lázně.
- 6Pečeme při teplotě 200 stupňů Celsia 20 minut. Potom teplotu snížíme na 190 stupňů Celsia a pečeme dalších 20 minut. Po upečení ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 30. 10. 2016
Uživatel uvařil tento recept
Sýrové suflé občas dělám jako lehčí večeři. Se salátem z čerstvé zeleniny tvoří dokonalé a efektní jídlo. Musí se ale podávat ihned, rychle ztrácí nadýchanost. Tepelným ztrátám zkouším zabránit zabalením misky do utěrky.
Množství mi vystačilo taktak do misek, odpovídá spíš množství pro teplý předkrm. Pro hlavní chod dopuručuji množství trochu navýšit. Ale pochutnali jsme si, palec nahoru.