Sýrový koláč s ovocnou omáčkou
105 min.
Ingredience
- Koláč
- 140gramůSušenky zázvorové
- 1lžíceZázvor kandovaný
- 1lžíceCitronová kůra
- 1lžíceŠťáva citrónová
- 100gramůCukr krystal
- 2kusyVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 400gramůMascarpone
- Ovocná omáčka
- 400gramůBorůvky
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžičkaCukr moučkový
- Příprava pečení
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
369 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
23 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
2 g
Cukr
22 g
Postup přípravy
- 1Příprava pečení: Dortovou formu vymažeme 1 lžící másla, troubu přiravíme k předehřátí na 180°C.
- 2Koláč: Zázvorové sušenky nalámeme na menší kousky a rozemeleme je na drť, nebo je v uzavřeném plastikovém pytlíku rozválíme na drť válečkem na těsto. Ve větším kastrůlku rozehřejeme máslo, které vymícháme se sušenkovou drtí a s rozlámaným kandovaným zázvorem do hladkého těsta. Toto sušenkové těsto rozetřeme do vymazané dortové formy a vytvarujeme ho do miskovitého tvaru s okrajem, vysokým asi 1 cm. Do vzniklé těstové misky ve formě rozetřeme sýrový krém s bílkovým sněhem a koláč pečeme asi 45 minut v předehřáté troubě. Při pečení se koláč může mírně zprohýbat, nebo popraskat. Hotový koláč necháme vychladnout a servírujeme ho přelitý ovocnou omáčkou, jako dezert.
- 3Sýrová náplň: Sýr mascarpone vymícháme se žloutky a s cukrem dohladka. Bílky vyšleháme se špetkou soli do hustého sněhu.
- 4Sýrovou směs opatrně smícháme s bílkovým sněhem a krém ochutíme citronovou kůrou a šťávou.
- 5Ovocná omáčka Fruit coulis: Borůvky svaříme se 2 lžícemi vody. Vzniklou ovocnou směs propasírujeme a ochutíme 1 lžičkou moučkového cukru. Hotovou omáčkou přelijeme jednotlivé porce koláče. Koláč servírujeme studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.