Tagliatelle se žampiony a špenátem
70 min.
Ingredience
- 200gramůCibule
- 50gramůČesnek
- 100gramůOřechy vlašské
- 72gramůSůl
- 400gramůSýr Parmezán
- 300gramůŠpenát listový čerstvý
- 1kilogramŽampiony čerstvé
- 33gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůOlej olivový extra panenský
- Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]
- 0,96kilogramMouka pšeničná hladká
- 0,4kilogramMouka pšeničná - Semolina
- 400gramůOlej olivový
- 72gramůSůl
- 288gramůVejce slepičí
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1553 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
93 g
Sacharidy
137 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Připravíme těsto na domácí těstoviny, rozválíme ho na tenké placky, ze kterých nakrájíme široké dlouhé nudle tagliatelle.
- 2Pro jednodušší krájení vyválené těsto několikrát přeložíme na sebe a podle potřeby krájíme tenčí nebo silnější nudle. Uvaříme je al dente, tj. asi 5 minut ve vroucí osolené vodě.
- 3Oloupeme cibuli, česnek a žampiony. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek a žampiony na plátky a vše orestujeme na olivovém oleji. Přidáme oprané a osušené listy čerstvého špenátu spolu s nasekanými vlašskými ořechy a opékáme, dokud špenát nezměkne. Zalijeme smetanou, postrouháme sýrem Grana Padano (můžeme nahradit parmezánem) a osolíme.
- 4Přidáme čerstvě uvařené tagliatelle a dobře promícháme. Nakonec pokapeme olivovým olejem.
- 6Těsto na domácí těstoviny – pasta fresca Ambiente [47088]:
- 7Obě mouky, hladkou italskou a mouku semola (nahrubo mletá tvrdozrnná pšenice), smícháme dohromady a vytvoříme kopeček, do kterého uděláme důlek. Do důlku nalijeme vejce (nejlépe pasterovaná) a vše rukama důkladně promícháme. Je-li těsto příliš tuhé a nepoddajné, přidáme opatrně trošku vody.
- 8Těsto propracováváme rukama nejméně 30 minut, musí být hladké bez hrudek a nesmí se lepit.
- 9Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na 1 hodinu odpočívat do lednice.
- 10Těsto vyválíme a vykrajujeme na požadované tvary (fettuccine, tagliatelle, apod.).
- 11Těstoviny vaříme al dente ve vařící osolené vodě s olivovým olejem. Vodu musíme osolit tak, aby byla slaná jako konečný pokrm. Potřebné množství vody musí být vždy pětinásobkem množství těstovin. Čerstvé těstoviny nikdy po uvaření neproplachujeme vodou, ale ihned je zamícháme s omáčkou.
- 12Správně uvařené těstoviny al dente mají uvnitř malou světlou tečku. Pokud je uvaříme moc, nepojmou do sebe chuť omáčky a budou rozměklé, pokud je uvaříme málo, budou se lepit na zuby.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.